Gemeinde Rödelsee

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Overview of local grape varieties

Are you interested in detailed descriptions of all grape varieties grown in Rödelsee? Here we go:

Rödelseer Weinlagen

Großlage Schloßberg

Die Weinberge der vormaligen Großlage Rödelseer Schloßberg (ca. 250 Hektar) liegen in 11 Einzellagen und ziehen sich in einem langen Bogen von Kitzingen-Sickershausen im Südwesten bis zum Gründleinsbach auf Kleinlangheimer Gemarkung im Nordosten. Mittelpunkt ist der Schwanberg, der bereits zum Steigerwald gehört und den Übergang zwischen dem Mittelgebirge und seinem Vorland bildet. Ursprünglich gehörten die Lagen zum übergeordneten Bereich Steigerwald, seit 2017 sind sie Teil des neu geschaffenen Bereichs Schwanberger Land. Rödelsee und Iphofen bilden den geographischen Mittelpunkt des Gebietes. Insgesamt nimmt das Schwanberger Land eine Fläche von ca. 735 Hektar ein, was sie zu einer der größeren Bereiche des Anbaugebietes Franken macht. Daneben: Alzenauer Weinregion (90ha), Churfranken (255 ha), MainHimmelreich (125 ha), Mittelmain (760 ha), FrankensSaalestück (155 ha), VolkacherMainschleife (1960 ha), MainSüden (1320 ha), Weinparadies (285 ha), MittelfränkischeBocksbeutelstraße (205 ha), WeinpanoramaSteigerwald (250 ha) u. Abt-Degen-Weintal (115 ha).

Der Name „Rödelseer Schloßberg“ bezieht sich auf das Schloss auf dem Schwanberg. Der Schwanberg war bereits in vor- und frühgeschichtlicher Zeit besiedelt und blieb auch während der fränkischen Kolonisation im 8. Jahrhundert ein wichtiger Kult- und Mittelpunktsort. Die erste urkundliche Erwähnung der Rödelseer Weinberge stammt aus dem Jahre 1040 als Kaiser Heinrich III. dem Kloster Kitzingen Weinberge im Dorf „Rotiense“ schenkte.

Einzellagen Schwanleite & Küchenmeister

Die Gemarkung ist nicht nur in Bezug auf die Weinberge in zahlreiche Abschnitte unterteilt, die oft Jahrhunderte alte Bezeichnungen haben: Hoheleite, Sonnenberg, Roth, Hafft, Vilzenah, Küttenbaum oder Katzenstirn lauten die Namen einiger Rödelseer Flurabteilungen.  Die beiden bekanntesten jedoch heißen Schwanleite und Küchenmeister.  In Urkunden aus der Gründungszeit des Weinbaus in Franken taucht die Swanliden (Schwanleite) schon 1295 auf; sie ist damit eine der ältesten Weinlagen Frankens. Der Küchenmeister wird erst 1360 erwähnt; er geht auf das in Mittelfranken beheimatete Geschlecht der Küchenmeister von Nordenberg zurück, die auch in Rödelsee begütert waren.

Qualitativ höher eingestuft wird der Küchenmeister gegenüber der Schwanleite, aktuell schenkt man besonders der darin liegenden Hoheleite besondere Wertschätzung. Aufgrund des hohen Silvaneranteils in seinen Weinbergen heißt Rödelsee umgangssprachlich auch Silvanerecke Weinfrankens. Die besondere Qualitätseigenschaft der Weine wird durch die Bodenmineralität des vorhandenen Keupers geprägt.

Bei der exakten Festsetzung der fränkischen Weinlagen, die das Deutsche Weingesetz von 1971 gefordert hatte, blieben Küchenmeister und Schwanleite als bekannte Lagenbezeichnungen erhalten. Nach Norden schließen sich der GroßlangheimerKiliansberg und der WiesenbronnerWachhügel an. Im Süden grenzen die Iphöfer Weinlagen Julius-Echter-Berg und Kronsberg an die Rödelseer Weinberge. Die Weinberge in Rödelsee umfassen derzeit eine Gesamtfläche von ca. 110 Hektar und damit knapp 10 % der gesamten Gemarkung.

Die geografische Ausrichtung der Rödelseer Weinlagen verläuft von Süd bis West, gepaart mit dem Wind- und Wetterschutz des Schwanbergs. Vor allem kann im Herbst die Nachmittags- und Abendsonne ihre besondere Reifewirkung auf die Trauben entfalten. Gepaart mit der hohenBodenmineralität des Keuperbodens auf dem sie wachsen sind die Weine sehr ausdrucksstark in ihrer Frucht und gelten von alters her als Spitzenweine in Franken. Das wusste schon Geheimrat J. W. von Goethe zu schätzen und Weinkenner schätzen das noch heute.

 

Silvaner

The most traditional Franconian grape variety has been grown here for almost 500 years.

Area of cultivation:
25 % in Franconia, increasing

Origin:
Transylvania (Romania)

Ripening season:
Mid to late October

Winter frost hardiness:
Medium to high

Wine characteristics:
Strong, full-bodied wine with a delicate bouquet, soil-influenced, harmonious acidity.

Top vintages meeting the highest quality requirements:
1911, 1921, 1947, 1953, 1959, 1976, 1993

Best paired with:
Savoury roast game, beef and pork, various snacks

Schwarzriesling

Origin:
Burgundy (France)
Very old standalone red grape variety

Mutation:
Derived from pinot noir

Breeder:
Dr. Herold, Weinsberg (Germany)

Ripening season:
Early October

Yield:
High, approx. 80 to 90 hectolitres/hectare

Wine characteristics:
Savoury, delicate, fine berry flavour, ruby to dark red

Wine quality:
Quality wine with distinction

Longevity:
High to very high, storable for many years

Area of cultivation:
Approx. 100 hectares in Franconia, increasing

Best paired with:
Savoury snacks and hearty meals of the Franconian cuisine

Domina

Best newly bred Franconian black grape variety with an international potential

Breeder:
Prof. Dr. Allewelt, Geilweilerhof (Germany)

Crossing:
Portugieser x Spätburgunder

Area of cultivation:
Approx. 5 % in Franconia, increasing

Yield:
High to very high, reliable

Ripening season:
Early October

Wine quality:
Quality wine with distinction

Wine characteristics:
Rich in pigments, wooden-barrel-friendly, strong, mellow, with a pleasant tannin note

Longevity:
Very high, long storage recommended

Best paired with:
Game, roast beef, pizza

Bacchus

Origin:
Federal Research Institute, Geilweilerhof

Breeder:
Prof. Dr. Allewelt

Crossing:
Silvaner x Riesling x Müller-Thurgau. Relatively new variety, grown since the late 1960s. Named after Bacchus, the Roman god of wine.

Area of cultivation:
Approx. 10 % in Franconia

Ripening season:
Late September

Requirements:
Does not place very high demands on location and soil.

Winter frost hardiness:
High

Wine characteristics:
Fruity, elegant, harmonious wine with an animating flavour. Bacchus is an early developer, meaning this wine’s quality is best when it is young.

Best paired with:
Veal, lamb and poultry, various cheeses

Blauer Portugieser

Origin:
Hungary, Balkans
Very old black variety (approx. 1500 years)

Ripening season:
Early to mid-October

Yield:
Very high, 90 hectolitres/hectare

Wine characteristics:
Brick-red colour, delicate acidity, pleasant tannin note, suitable for making rosé wine

Longevity:
Very high, storable for years

Winter frost hardiness:
Sensitive

Area of cultivation:
Medium-size, approx. 80 hectares in Franconia

Best paired with:
Summer wine for light meals, various cheeses

Scheurebe

A speciality for connoisseurs and gourmets

Breeder:
Dr. Georg Scheu, Alzey (Germany), 1916

Crossing:
Riesling x Silvaner

Area of cultivation:
Approx. 4 % in Franconia

Yield:
High, approx. 80 hectolitres/hectare

Ripening season:
Late October

Wine quality:
Quality wine with distinction

Wine characteristics:
Elegant bouquet, note of currant, finely spicy, characterful wine

Longevity:
Very high, optimal quality for many years

Requirements:
Places high demands on location, climate, soil and winegrower.

Best paired with:
Pork fillet, soufflés, cheeses

Riesling

Riesling – King of the Wines

Origin:
Wild grape (Vitis vinifera silvestris), approx. 2000 years old, one of the oldest varieties

Area of cultivation:
Approx. 3.5 % in Franconia

Yield:
High, 70 - 85 hectolitres/hectare, reliable

Ripening season:
Late October

Wine quality:
Quality wine with/without distinction to “selected & dried berries” (Trockenbeerenauslese)

Wine characteristics:
Spicy, elegant, fruity, acidic, note of peach

Longevity:
Very high, long development process, optimal age for consumption: 5 - 8 years

Requirements:
Best southern and western sites, ample sunshine

Top vintages in the past century:
1911, 1921, 1937, 1947, 1953, 1959, 1971, 1976, 1993

Best paired with:
Franconian Wedding Dinner (beef, noodles, horseradish sauce), all fish dishes, certain desserts

Ruländer = Grauer Burgunder (Pinot Gris)

A wine for all those in the “prime of life”

Named after Johann Ruland, a merchant from Speyer (Germany)

Origin:
Burgundy (France), grown in Germany since 1711

Descent:
Mutation of the Burgundy variety

Area of cultivation:
Small, approx. 2 % in Franconia, increasing

Yield:
Medium to high, approx. 70 hectolitres/hectare, demanding variety

Ripening season:
Mid to late October

Longevity:
Very high, wooden-barrel-friendly, storable for many years

Requirements:
Places high demands on location and climate, needs deep soil.

Wine quality:
Dry specialities, quality wine with distinction to “selected berries” (Beerenauslese)

Wine characteristics:
Expressive bouquet, full-bodied, lasting, marked acidity

Best paired with:
Beef fillet, schnitzel cordon bleu, game and fish

Müller-Thurgau

Müller-Thurgau (Rivaner) – a wine popular with all age groups

Breeder:
Prof. Dr. H. Müller (Switzerland), 1882

Place of breeding:
Geisenheim (Germany)

Crossing:
Riesling x Gutedel

Area of cultivation:
Approx. 50 % in Franconia, slightly decreasing

Yield:
Consistently high, 90 hectolitres/hectare

Ripening season:
Late September

Wine quality:
Quality wine with distinction

Wine characteristics:
Fine note of nutmeg, delicate acidity, full-flavoured, vinous

Longevity:
Limited, 2 - 3 years

Best paired with:
Poultry, asparagus, fish

Küchenmeister Hut

  • Shelter for walkers and winegrowers
  • Venue for wine tastings in the middle of the vineyards
  • Meeting-place for wine-related events (regular meetings, presentations, wine walks)

Location: Centrally located in the vineyard site Rödelseer Küchenmeister
Opened: May 2000
Owner: Rödelsee Winegrowers’ Association

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